Οι ορθοφωτοχάρτες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δείτε αυτό το post για την ενημερωμένη εφαρμογή της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. από τις 25 Μαϊου του 2010, προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της τη δυνατότητα ηροβολής ορθοφωτογραφιών που καλύπτουν το σύνολο της χώρας. Τους ορθοφωτοχάρτες μπορείτε να τους δείτε είτε μέσω της WebGIS εφαρμογής της εταιρείας στη διεύθυνση http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx είτε μέσω του GIS που χρησιμοποιείτε με τη χρήση Web MapServices.

Επιτέλους, ένας φορέας του Δημοσίου δίνει τα δεδομένα που μάζεψε με χρήματα των φορολογούμενων (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πίσω στους ίδιους του φορολογούμενους. Δυστυχώς, αυτή η καλή προσπάθεια χαλάει από τη προχειρότητα που είναι έντονα εμφανής στην εφαρμογή WebGIS.

Και εξηγούμαι:

Όλο το layout της εφαρμογής δείχνει ερασιτεχνικό. Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν τα default templates του ArcGIS(;). Το περιθώριο γύρω από τα εικονίδια είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ίδια τα εικονίδια στην εργαλειομπάρα. Η μικρή εργαλειομπάρα πάνω στο χάρτη είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα ο χρήστης να πρέπει να προσέχει που θα κάνει το κλικ. Και τι ακριβώς συμβαίνει με τα εργαλεία μέτρησης αποστάσεων και γραμμών; Στον ΙΕ8 (δουλεύει στον Mozilla και στο Chrome), όταν αρχίζεις να κάνεις κλικ στο χάρτη τίποτα δε φαίνεται. Καμμία “ελαστική” γραμμή που να ακολουθεί το ποντίκι. Πρέπει να μαντέψεις στο περίπου που είσαι και που έκανες κλικ. Και οι απόστασεις και τα εμβαδά παρουσιάζονται μόνο τη τελευταία στιγμή μετά το τελευταίο κλικ.

Δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα αναζήτησης στο χάρτη. Με όλες τις δωρεάν δυνατότητες διευθυνσιοδότησης μέσω των ΑΡΙ που προσφέρουν σήμερα εταιρείες όπως η Google (Google Maps) και η Microsoft (Bing Maps), το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν κάποιος να μπει στο κόπο να βάλει δύο τρία πεδία διευθύνσεων και ένα κουμπί αναζήτησης, το οποίο θα έκανε μια κλήση στην αντίστοιχη υπηρεσία/Web Service ωστε ο χάρτης να εστίαζε στη διεύθυνση.

Βεβαια και για να μη θεωρηθώ τελείως αντιδραστικος(!), η ιδέα του να μπορείς να φέρνεις χάρτες από τη Κτηματολόγιο κατευθείαν στον υπολογιστή σου μέσω Web Map Services (WMS) είναι πάρα πολύ καλή, και νομίζω η πρώτη φορά που γινεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, πολύ καλή προσπάθεια, αλλά αυτό ακριβώς- προσπάθεια. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο μέλλον τόσο στη Κτηματολόγιο όσο και στις υπόλοιπες εταιρείες του Δημοσίου που (έχουν τη δυνατότητα να) προσφέρουν γεωχωρικά δεδομένα.

Advertisements

One thought on “Οι ορθοφωτοχάρτες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s