ΟΚΧΕ vs Κτηματολόγιο Α.Ε.

imageΤη προηγούμενη Τετάρτη 23 Νοεβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μια ημερίδα του ΟΚΧΕ με θέμα “ΕΥΓΕΠ: Τα πρώτα βήματα”. (η αλλιώς η εφαρμογή της οδηγίας INSPIRE στην Ελλάδα). Πολλά και ενιδαφέροντα πράγματα ακούστηκαν. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν η “επίθεση” του προέδρου του ΟΚΧΕ Γιώργου Μουτεβέλη στον έτερο πρόεδρο της Κτηματολόγιο Α.Ε. Απόστολο Αρβανίτη. Και εννοώ φυσικά φραστική επίθεση μόνο. Φυσικά το επίπεδο ήταν κόσμιο. Δεν έβρισε κανείς κανένα, αλλά φάνηκε ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα μεταξύ των δύο οργανισμών- ιδιαίτερα από μέρους του ΟΚΧΕ.

Η καθαρά προσωπική μου γνώμη; Με όλο το σεβασμό της προσπάθειας του ΟΚΧΕ και της εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει με το geodata.gov.gr (και για την οποία έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο) και παρόλο που σε ορισμένα θέματα έχει τα δίκια του, τα έχασε με το τρόπο που διατύπωσε τα “παράπονα” του. Κάτι που ούτως ή άλλως δεν το κάνεις ενώπιον ανοικτού κοινού αλλά ΕΝΔΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ.

Ο ΟΚΧΕ απλώς φάνηκε σαν το παιδάκι που γκρινιάζει γιατί το άλλο παιδάκι (Κτηματολόγιο) του πήρε το παιχνίδι. Και μεγάλο μέρος της κουβέντας στο στρογγυλό τραπέζι αναλώθηκε στο αν θα πρέπει η Κτηματολόγιο Α.Ε. να δώσει ή όχι και τα πρωτογενή δεδομένα των ορθοφωτοχαρτών και όχι απλώς να τα διαθέτει ως service.  Λες και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με τα γεωχωρικά δεδομένα στην Ελλάδα.

Αλλά βέβαια μην ακούτε εμένα. Ακούστε όλες τις ομιλίες από το site του ΟΚΧΕ (και μπράβο τους σε αυτό), ιδίως το στρογγυλό τραπέζι και τα συμπεράσματα δικά σας.

Leave a comment